We kunnen in de praktijk stellen dat er in het merendeel van de bedrijven sprake is van verschillende teams. Voor deze teams geldt uiteraard dat ze bestaan uit meerdere mensen die er vooral in moeten slagen om samen te kunnen werken. Dit gezegd hebbende moet er ook sprake zijn van een goed onderling samenwerkingsverband. Dit alles blijkt in de praktijk lang niet altijd even eenvoudig te zijn, integendeel. Gelukkig bestaan er op de markt tal van verschillende manieren om dit te vereenvoudigen. Neem nu bijvoorbeeld de zogenaamde piramide van Lencioni. De kans is groot dat je hier nog nooit eerder van hebt gehoord, maar daar gaan wij nu verandering in brengen.
Wat is de piramide van Lencioni?
In het merendeel van de gevallen blijkt uit de praktijk dat teams die actief zijn binnen een onderneming er niet in slagen om goed en constructief samen te werken. Er zijn verschillende redenen die daarvan aan de basis kunnen liggen. Dit brengt ons meteen bij de piramide van Lencioni. Volgens hem is het namelijk zo dat er een onderscheid kan worden gemaakt tussen vijf zeer belangrijke pijnpunten die vastgesteld kunnen worden. Het gaat daarbij om de volgende:
- Onoplettendheid naar resultaten toe;
- Het vermijden van verantwoordelijkheid;
- Een (structureel) gebrek aan inzet;
- Angst om conflicten aan te gaan;
- Afwezigheid van vertrouwen;
Voor bovenstaande vijf factoren geldt dat ze behoorlijk ingrijpend kunnen zijn en bijgevolg ook een sterke negatieve impact kunnen hebben op de bedrijfsvoering van een bepaald bedrijf. Omwille van deze reden is het van belang om hier constructief aan te werken. Dat is echter niet altijd even eenvoudig… of toch? Het herkennen van het probleem is alvast een belangrijke eerste stap. Wanneer je dit hebt gedaan zal je kunnen vaststellen dat het aanpakken van het probleem een stuk eenvoudiger zal worden. Hoe dat nu precies in z’n werk kan gaan lees je hieronder.
Hoe los je het probleem dat zich stelt in de praktijk op?
De piramide van Lencioni is een ongelofelijk handig hulpmiddel dat door de jaren heen heel wat bedrijven heeft geholpen bij het verbeteren van de resultaten die de teams onderling wisten te realiseren. Het wordt daarbij aangeraden om te beginnen met het onderste gedeelte van de piramide. Deze staat immers bekend als het zogenaamde fundament. Pas wanneer dat fundament voldoende stevig is zal je kunnen vaststellen dat je daar verder op kan bouwen. Voor heel wat bedrijven geldt dat de oplossing nog niet helemaal duidelijk is. Dat komt omdat ze eigenlijk zomaar kan bestaan uit vijf verschillende onderdelen. Denk hierbij concreet aan:
- Het creëren van vertrouwen;
- Het aangaan van productieve conflicten;
- Betrokkenheid tonen;
- Het voelen van de verantwoordelijkheid;
- Het najagen van resultaten;
In het overgrote merendeel van de gevallen zal je tot de vaststelling komen dat het systeem van Lencioni er in de praktijk voor zal zorgen dat de werking van de verschillende teams binnen je onderneming snel zal verbeteren. Bovendien zal je kunnen vaststellen dat er na een Lencioni management training sprake zal zijn van een constructieve verbetering die zich niet alleen op korte, maar ook op lange(re) termijn zal laten voelen. In ieder geval is het, het proberen dus duidelijk meer dan waard.